Lydighetsleir

30 jun

De siste fire dagene har vi tilbrakt på Hønefoss på lydighetsleir i regi av Canis, med Thomas fra Klickerklok som instruktør. Som vanlig var det gamle kjente, som Mette/Pippi og Camilla/Tayae med, samt nye hyggelige bekjentskap som Cathrine/Kalle (terv), Tina/Luke (pincher) og Maria/Stella (dobermann).

Vi startet den praktiske treningen med litt konkurransetrening hvor vi valgte oss ut en kjede, varmet opp utenfor ringen ble kalt inn i ringen og utført øvelsen vi hadde valgt oss ut. Jeg hadde valgt lineføring, innkalling og dekk fra holdt. Siden jeg har hatt litt problemer med at jeg har måttet bruke dobbelkommando på dekken ville jeg ha denne øvelsen til slutt slik at jeg kunne belønne med en gang hvis du dekket på første kommando. Lineføringen gikk skikkelig dårlig, av alle ting begynte hun å snuse og jeg ble så overrasket at jeg glemte å bryte henne, når vi fortsatte var hun super ukonsentrert og da klarte jeg å bryte, men overhode ikke sånn som jeg hadde planlagt. Det hjelper jo ikke å legge en plan B, når man ikke klarer å følge den. Vel, vi startet på nytt med en veldig kort lineføring og gikk videre til de andre øvelsene som fungerte veldig bra og dekken gikk uten dobbelkommando.

I neste økt jobbet vi en del med å låse blikket på meg. Det er jo Gøyes svake side at hun er så opptatt av alt og alle og glemmer bort meg innimellom. Vi jobbet med å friste henne med en godbit eller leke og så belønne henne når hun klarte å se på meg i stedet for leken. Jeg har jo jobbet litt med dette før, så hun kjenner nok igjen prinsippet, men det var ikke lett for henne.

 Dagens siste øvelse var ruta. Vi brukte en musmatte bak og fokuserte på å klikke når hun har nesa rett fram. I dag fungerte det overraskende bra. jeg har ikke jobbet så mye med det i det siste, og heller gjort litt stollek. Kanskje hun har hatt godt av en liten pause så ting har fått modnet litt.

 Ting å tenke på ved konkurransetrening:

 • Ha bra rutiner
 • Lag deg noen ”tegn” for enkelte øvelser som forteller hunden hva som skal skje, for eksempel håndtarget før avstanden
 • Plan B – hva gjør jeg hvis det blir feil
 • Transportene
 • Pausene – hva gjør jeg når dommeren skravler
 • Konkurransetrening er en fin måte å evaluere hvor langt du har kommet, hva skjer når du skal gjøre det ”perfekt” på første forsøk
 • Start gjerne hver eneste treningsøkt med litt konkurransetrening

 Tirsdagen startet med litt velg meg øvelser. Det er noe Gøye virkelig trenger, for hun vil jo så gjerne velge alle.

Vi startet med å leke, så tok jeg vekk leken og når hun så på meg begynte jeg å gå, når hun kom opp på siden og tok kontakt lekte vi igjen. Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva man kan gjøre. Selvsagt må man legge på forstyrrelsene gradvis, så foreløpig kommer jeg bare til å bruke favorittlekene hennes. Planen fremover er jo å legge på folk og andre hunder.

 Så hadde vi en økt med dekk, hvor vi selv valgt hva slags forstyrrelser vi ville ha. Her har Gøye ingen problemer med forstyrrelsene i form av andre hunder på rekka el., problemet er jo at hun ruller over på skinka. Men det har blitt mye bedre, så vi fortsetter å trene. Prøve å teste og dytte litt på henne for å få henne til å dytte tilbake, men det synes hun var ubehagelig og trakk seg heller vekk så da virket det jo mot sin hensikt. Men å trekke litt forsiktig i båndet går veldig bra, da holder hun igjen.

 Stå u/marsj: Her må jeg være nøye med at hun faktisk står stille når jeg belønner henne. Jeg har litt lett for å være for tidlig ute slik at jeg belønner mens hun faktisk går. Husk også å belønne noen strekninger hvor vi ikke gjør stå, slik at attityden holder seg fin. Begynn å vri gradvis på kroppen for og tilslutt å ende opp i framlengsmarsj. Gå gjerne litt saktere når vi kommer så langt. Jobb også med å bli stående, gå i fra, inntil og belønne.

 Onsdag startet vi med litt konkurransetrening igjen, og jeg hadde valgt meg følgende kjede: lineføring, dekk fra holdt, innkalling, hopp o/hinder, dvs. de øvelsene i klasse I som vi har klare. Lineføringen gikk mye bedre enn på mandag, mistet henne litt i en høyre vendingen og noen trege holdt. Kunne godt ha hatt litt mer engasjement. Dekk fra holdt uten dobbelkommando. Før innkallingen hadde hun en liten rundt, men selve innkallingen var helt fint. Hopp o/hinder gikk også veldig bra helt til hun var toppen 1 m fra meg, da fant hun ut at hun i stedet for å komme på plass heller skulle hilse på publikum. Fikk henne ganske greit inn, og gjorde øvelsen på nytt – akkurat det samme skjedde så da puttet jeg henne i bilen.

 Jeg må fokusere på transportene så jeg ikke mister henne der. Jobbe mye med velge meg øvelser. Legge belønning på å gå inn i ringen og ta av båndet.

 Etter at jeg har gjort en lang kjede, bør jeg kjøre flere korte hvor jeg legger belønningen på fvf/lineføring.

 Avstand: 1. økt – sitt – dekk. Husk å fokusere på dekken, hun har litt lett for å bruke flere bevegelser for å komme ned i dekk. Ble mye bedre med en gang jeg hadde fokus på det. Få kjappe overganger. Hadde flere fine oppsitter i dag på nesten 2 m.

 2. økt jobber vi med ryggingen i fm. bakoversitt. Det er veldig lenge siden vi jobbet med rygging og det merktes, så rygging må på plass.

 Innkalling m/stå – vær så god øvelser. Dette er Gøye ganske god på, litt lenge siden vi har gjort det så hun reagerte ikke på første repetisjon, men så gikk det veldig bra. Problemene startet da vi satte ut en stol for at jeg skulle trene på å gi signal ved en markør. Da trodde hun tydeligvis at vi nå trente stollek og ble veldig opptatt av stolen. Så da fikk jeg jo enda mer å trene på.

 Dagens siste økt var litt selvbeherskelse, og det trenger jo frøkna litt (eller mye) av. Men hun var ganske flink i dag, selv når jeg brukte yndlingsballen som forstyrrelse.

 Etter kurset reiste de fleste av oss opp på Eggemoen for litt skogstrening. Mette og jeg trente feltsøk, mens de andre runderte. Gøye var helt i 100 og første økt gikk kjempefint. 4 gjenstander uten noe særlig problem. Hadde egentlig tenkt å gi meg, men hun var så gira når vi holdt på med Pippi at jeg lot henne få en økt til. Men da ble det tydelig at hun var ganske sliten allikevel, men hun fant de fleste gjenstandene og hun slutter ikke å lete, men hun blir nok ikke så veldig effektiv når hun er sliten + at det var ganske dødt i skogen, så det var vanskelige forhold.

 Torsdagen opprant med øs-pøs regnvær, godt vi kunne være litt inne. Dagens første økt var apportering, men der føler jeg at vi har ganske så god kontroll på det meste, så vi jobbet med apportering av neseprøvepinner. Der har vi ikke fullt så god kontroll. Gøye vil veldig gjerne gjøre pinnene om til tannpirkere.

 Vi jobbet med at jeg prøvde å holde pinnen flatt i hånda slik at hun ikke skal klare å gripe helt rundt. Testet også å holde pinnen inntil veggen eller ned mot gulvet, men det var ikke så lett. Hun er ganske målbevist på at hun skal ha pinnen så det er ikke lett å holde igjen. Brukte også omvendt lokking for å prøve å få litt mer konsentrasjon og ro over øvelsen. Hun er i hvert fall interessert i å plukke pinnen.

Budføring var neste post på programmet. Vi har aldri prøvd det før, men det må jo være en øvelse etter Gøyes hjerte. Hun skjønte fort poenget og hadde ingen problemer med å løpe mellom meg og figuranten. Jeg må få sjekket i reglementet hvordan jeg gjør det med inngangen hennes i og med at hun har innsitt foran. Nå lot vi henne bare komme inn foran og gjorde ikke noe mer ut av det. Viktig å øke avstand fort, samt sette på signal når hun har kommet fint i gang. Når hun har skikkelig sug ut til figurant la henne gå til figurant, så til meg og så tilbake til figurant for belønning

 Gå foran er en øvelsen jeg har vært veldig usikker på om jeg rett og slett skulle gidde å lære henne. Men jeg ser jo nytten av den i fm. fremadsendingen, så nå har jeg bestemt meg for å gi den et forsøk.

Vi jobbet med å lære hunden å låse blikket fremover, og belønne med godbit over hodet. Brukte først litt omvendt lokking slik at jeg kom meg ut på sidene og etter hvert bak henne. Syntes det fungerte ganske greit, og når vi får gjort det noen ganger på et sted med litt færre forstyrrelser så blir hun nok litt mer bevist på hva hun faktisk får belønning for.  Etter hvert skal man vente ut hunden til den tar et skritt fremover, og så belønne. Viktig å holde fokus på tempoet når vi begynner å gå fremover, det skal være skritt.

 Frem til konkurransedebuten skal jeg fokusere på følgende:

 • Engasjement
 • Korte kjeder m/belønning i fvf
 • Velge meg
 • Konkurransetrening på nye steder
 • Stå u/marsj
 • Avstand

 Som vanlig har vi hatt det supert på kurs med Thomas, det er moro å gå for nye instruktører, men utrolig bra å gå for instruktører som kjenner deg og din hund også. Vi håper virkelig at sommerleiren kan bli en årlig tradisjon.

 Bilder er tatt av Camilla Lien og Maria Berglund Bless

  

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: