Kurs med Eva Bodfäldt

7 mar

I helgen har vi vært på et nytt kurs med Eva Bodfäldt. Og som i september så var dette et utrolig bra, lærerikt, interessant og hyggelig kurs. Eva har en del andre tanker rundt hundetreningen enn det vi er vant til, så man får en del aha opplevelser og nye innfallsvinkler til hundetreningen.

Vi startet med at jeg viste Eva når lyden kommer, Gøye var litt «beskjeden» i dag, og kom ikke opp i skikkelig volum før Eva stoppet oss med følgende melding: du er altfor kjedelig, ikke noe rart at det blir lyd! Jeg vet jo fra tidligere kurs at et av Evas prinsipper er at man ikke skal gjøre mange repetisjoner uten å forandre noe. Hvorfor jeg ikke har husket dette og prøvd å ta dette inn i denne treningen, vel det har vel ikke noe annet svar på enn at jeg har helt glemt det. Det er derfor det er så fint med kurs, da blir man påminnet ting man egentlig syntes var veldig lurt og ville ta inn i treningen, men som på en eller annen måte bare ble borte. Så når jeg endret litt forskjellig på hver repetisjon, så var Gøye blid som ei sol og det var ingen lyd å høre. Endringene jeg gjorde var bla. å gå baklengs mens hun skulle touche, ha godbiter i venstre hånd, gå baklengs å ha godbiter i venstre hånd, noen som snakker til henne (ikke ta frem hånden får hun ser på meg), ha belønning på bakken etc. etc.. Det er jo bare fantasien som setter grenser. En annen viktig ting er jo at hvis hun gjør riktig på første forsøk så gi deg.

Fri ved foten: Her viste Eva meg en metode hvor vi tar utgangspunkt i stolpemetoden (metoden jeg har brukt for å lære inn utgangstillingen). Når Gøye svinger inn beveger jeg meg med små steg til høyre, og når hun beveger bakparten mot meg belønner jeg. Viktig og ikke belønne bare for at hun lener seg mot meg, hun skal aktivt flytte bakparten. Jeg bør også unngå at hun setter seg. Etter hvert når hun skjønner bevegelsesmønsteret kan jeg flytte belønningen fra hånden til en skål el.

Siste økt på lørdag hadde jeg tenkt å vie til apporteringen, men Gøye hadde andre planer. Hun tjuvstartet og ville ikke komme inn med apportbukken. Når jeg fikk henne til å bytte med en leke så klarte hun å rive den ut av hånda på meg også var det full æresrunde med leken også. Veldig moro for frøken gøy-gøy, ikke så gøy for meg. Men jeg får jo en viktig erfaring her. Selv om hun apporterer som en helt i hallen med kjente hunder og på alle andre steder vi trener alene, så ble det altfor spennende og moro på et nytt sted med mange nye hunder.

På søndag startet vi med tannvisning. Fint å benytte anledningen når man har tilgang til en del fremmende men veldig spennende mennesker. Vi brukte synsbelønning, og det fungerte så bra. Gøye var superflink til å konsentrere seg om å sitte rolig og ikke ta av når noen kom bort. Vi startet pent med at figuranten var veldig nøytral, så satte vi på litt bevegelse på figuranten, så kom figuranten bort og snakket til meg og tilslutt stod figuranten tett inntil Gøye og tok forsiktig på henne. Og jammen klarte ikke Gøye å kontrollere seg selv. Kjempefin øvelse i selvkontroll, og det er virkelig noe frøkna mi trenger.

Neste øvelse var en konsentrasjon og fokus øvelse. Den gikk ut på at vi lekte i nærheten av en skål med godbiter i. Hun skal leke med meg uten å prøve å ta godbitene, det går jo veldig greit for Gøye synes jo at lek er mer interessant enn mat. Jeg ber henne om å slippe og når hun gir meg øyekontrakt får hun vær så god og kan gå til skåla og spise godbiten. Så kan man lære hunden et signal for lek med meg også. Eva bruker bus som er lek på svensk, og det ligner jo ikke på noe annet vi bruker så jeg tenkte å bruke det jeg også. På kurset brukte jeg ja for det er litt innbydende og det var det jeg kom på i farta. Tanken da er at hunden skal lære å høre forskjell på kommandoer. Vær så god betyr løp til belønningen. Bus betyr at hun skal henvende seg til meg og leke med meg. Gøye byttet greit mellom de to kommandoene. Utfordringen blir jo når jeg bruker en leke som forstyrrelse eller får et menneske til å snakke til henne el.l. Igjen bare fantasien setter grenser.

Dette blir en fin øvelse som jeg gleder meg til å utfordre henne i.

Eva er også veldig opptatt at vi skal bruke en del sosial belønning, berøre hunden og ikke minst skryte av den. All belønning trenger ikke å være full fart.  Jeg tror helt klart at dette er noe som kan fungere bra på Gøye, hun elsker jo å bli tatt på og at jeg snakker pent til henne.

Som sagt en veldig bra helg og vi har mange nye tanker og momenter vi skal trene på.

Nina har også skrevet en veldig bra blogg om kurset (med bilder :-))

3 kommentar til “Kurs med Eva Bodfäldt”

 1. Aase mars 9, 2011 kl. 15:36 #

  Hmm, høres ut som et spennende opplegg. Tror jeg bør få med meg et kurs med Eva:-) Klikk til deg som er flink til å oppdatere bloggen din!

  • klikkerglede mars 9, 2011 kl. 15:51 #

   Kurs med Eva kan anbefales på det varmeste. Hun er utrolig flink, kunnskapsrik og ikke minst veldig hyggelig 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Plan för att ta bort ljud och pip - mars 18, 2011

  […] här länken https://klikkerdogs.wordpress.com/2011/03/07/kurs-med-eva-bodfaldt/ leder till ett referat av en kurs med Eva Bodfält som hade ljudfokus. Jag har förövrigt stämt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: